На вниманието на черешопроизводителите от Кюстендилска област

27/04/2009

Обилните валежи и хладното време в периода на цъфтеж на черешите доведоха до силно проявление на болестта Ранно кафяво гниене с причинител Monilinia laxa. В момента наблюдаваме опожаряване на цветовете - некротични петна по венчелистчетата и некротиране на цветните дръжки. От тях заразата ще премине върху носещите клонки, които ще изсъхнат заедно с листата по тях. Заразата може да достигне и до по-старите клонки, които изсъхват изцяло или се покриват с язви и раковини със смолотечение. По младите завръзи симптомите се наблюдават под формата на локално кафяво гниене, което обхваща целия плод. Силно се нападат плодовете разположени в кичури или наранени от насекоми. Повредените листа, леторасти и плодове не опадат, а остават на дървото до следващата пролет.  

Специалистите от РСРЗ Кюстендил препоръчват на всички черешопроизводители да продължат третиранията по схемата за борба срещу болестта - след прецъфтяване на черешите и 8-10 дни след това. За опазване на плодовете от гниене да се третира при средна степен на узряване на плодовете.

Регистрирани фунгициди за борба срещу ранно кафяво гниене: Тирам 80 ВГ (акт.в-во тирам) - 0,3%; Хорус 50 ВГ (акт.в-во ципродинил) - 0,045%; Делан 700 ВДГ (акт.в-во дитианон) - 0,05% и др.